O co tu chodzi?

Gdziekolwiek jestem i chcę coś zjeść, najpierw sprawdzam, czy podaje się moje ulubione placki z gulaszem które mają wiele nazw: po węgiersku, zbójnickie, po góralsku, jadło drwala. Jest to placek ziemniaczany podany z gulaszem i śmietaną, często z dodatkami warzywnymi. Na Podhalu bardzo popularny jest Placek po Zbójnicku.
Podane placki fotografuję, zjadam i oceniam 🙂
Zapraszam!

Przykładowy przepis na placek po węgiersku.

Składniki
Gulasz:
ok. 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np. karkówka)
czerwona papryka
cebula
ząbek czosnku
pieczarki
2 łyżeczki mąki
2 łyżki przecieru pomidorowego
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 łyżki oleju do smażenia
pieprz, sól, curry, papryka słodka

Placki ziemniaczane:
7-8 ziemniaków
2 jajka
3-4 łyżki mąki
ząbek czosnku
cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
na koniec do podania śmietana gęsta np. 12%

 

Przygotowanie gulaszu.

Mięso pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, podsmażyć cebulę i czosnek, po chwili zalać wodą i dusić ok. 40-50 minut. W trakcie dodać pokrojoną paprykę i przecier pomidorowy. Rozmieszać mąkę z drobną ilością wody i dolać. Na koniec można dodać łyżkę śmietany.

Przygotowanie placków.

Ziemniaki zetrzeć, i odsączyć z nadmiaru wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami i usmażyć na patelni w gorącym oleju.
Podawać z gulaszem i śmietaną. Smacznego!